Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Komárno získalo prvý titul, podľa Čuroviča si zaslúžia absolutórium

Radosť hráčov Komárna, archívne foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Komárňania mali z premiérového titulu veľkú radosť. Odstrihnutie sieťky, v zámorí populárny obrad po skončení finálovej série, zrealizoval Siniša Bilič.

Bratislava 17. mája (TASR) - Basketbalisti Komárna zvládli rozhodujúci siedmy zápas o šampióna SBL a v sobotu večer v prievidzskej Nike Aréne po zásluhe oslavovali svoj vôbec prvý majstrovský titul. Výhoda domácej palubovky a športové 'momentum' po dorovnaní série na 3:3 síce stavali do pozície favorita tím BC, ale hostia popreli akékoľvek papierové predpoklady.

Celá Horná Nitra sa tešila na sobotňajšie rozuzlenie finálovej série. Hala praskala vo švíkoch a domáci organizátori pripravili efektnú predzápasovú šou. Jej súčasťou boli aj desiatky balónov v klubových farbách BC, ktoré sa po úvodnom predstavovaní hráčov zniesli spod strechy arény na prievidzskú časť palubovky. Nápad bol dobrý, ale určite nedomyslený. Zatiaľ čo sa Komárňania sústredene rozvičovali a boli v pohybe, domáci hráči museli pomáhať odpratávať balóny. A možno aj preto bol začiatok zápasu z ich strany taký, aký bol. "Obuvníci" ovládli úvod a rýchlo si vytvorili dvojciferný náskok (10:20). V závere prvej štvrtiny zvýšil Luka Igrutinovič na 29:14 pre MBK a viacerí domáci fanúšikovia tušili, že je zle. Po zmene strán sa síce Prievidžanom podarilo priblížiť sa súperovi na rozdiel jediného koša, ale Komárno obrat nepripustilo. Dve minúty pred koncom zvýšil Bannister po dvoch trestných hodoch na 71:62 a o víťazovi bolo rozhodnuté. Po záverečnom hvizde sa hala obalila do domáceho smútku, na druhej strane ju však zaplnila hosťujúca radosť.

Od začiatku bolo jasné, že ak chce Komárno uspieť, nesmie jeho ofenzívny líder TJ Bannister zostať osamotený. Hostia potrebovali body aj od niekoho iného a tak sa aj stalo. Luka Igrutinovič sa rozohral k výbornému výkonu už v prvom polčase. Za úvodné dve štvrtiny nastrieľal 16 bodov, keď väčšina z nich padla po individuálnych akciách mladého Srba. Šikovný rozohrávač, ktorého Komárno získalo pred play off z Levíc, sa ukázal v sobotu ako rozdielový hráč. Za svoju hru si vyslúžil pochvalu aj od trénera Miljana Čuroviča. "Bol jedným z najlepších hráčov základnej časti a dnes ukázal prečo. Podal fantastický výkon a potiahol mužstvo." S koučom MBK súhlasil aj Marek Kozlík: "Luka dnes zahral perfektný zápas, toto sme od neho potrebovali. Súhlasím, že bol tým rozdielovým hráčom, skutočne zahral famózne. Práve pre toto prišiel ako posila."



Komárňania mali z premiérového titulu veľkú radosť. Odstrihnutie sieťky, v zámorí populárny obrad po skončení finálovej série, zrealizoval Siniša Bilič. "Bol to posledný zápas sezóny a my sme jednoducho dali do toho všetko. Bolo to všetko alebo nič. Sériu sme chceli ukončiť doma, nevyšlo to, ale dali sme hlavy dohromady a dnes sme triumfovali. Po celú sezónu sme držali pri sebe ako tím a rovnako tomu bolo aj dnes. Doteraz bolo Komárno vždy len druhé, ale my sme to zlomili. Každý pred finále favorizoval Prievidzu, ale v tom je náš šport krásny, že stať sa môže všetko. Už sa teším na oslavy titulu," vyznal sa slovinský krídelník.

Kapitán MBK Jan Kratochvíl ďakoval spoluhráčom: "Hrali sme bez tlaku, s čistou hlavou, vedeli sme, že nápor bude na Prievidzu a že ona musí vyhrať. Odohrali sme fantastický zápas. Za celú sezónu sa chcem pogratulovať a poďakovať spoluhráčom i celému realizačnému tímu. Komárno si tento titul zaslúži. Viedli sme v sérii 3:1, súper vyrovnal na 3:3 a bol vo výhode, ale je to šport, je to basketbal. Povedali sme si, že ak sme tu zvládli prvý zápas a vyhrali ho, zvládneme aj ten posledný."

Podľa Sašu Jankoviča slávila úspech pozmenená taktika. "Na Slovensku hrám päť rokov a toto je môj prvý titul. To, čo sme dosiahli, si uvedomím poriadne asi až s odstupom niekoľkých dní. Do posledného zápasu sme nastupovali ako outsideri, všetci už videli Prievidzu, ako vyhrá. Ale my máme niečo, čo nás drží spolu celú sezónu, a to je charakter. V dnešnom zápase sme zmenili taktiku, tréner nás výborne pripravil, k TJ-ovi sa výborným výkonom pridal Luka a to rozhodlo," povedal vysoký krídelník, ktorý oslavoval zisk titulu oblečený v chorvátskom drese.

Do záverečných zápasov série nemohol do jej priebehu zasiahnuť Marek Kozlík. Kľúčový striedajúci hráč chýbal svojmu tímu najmä v piatom a šiestom súboji, ale v sobotu to jeho spoluhráči zvládli aj bez neho. "Titul chutí úžasne. Keď človek nemôže zasiahnuť do zápasu, je to niečo neskutočne zlé. Na lavičke som počas dnešného zápasu zostarol asi o desať rokov. Bol to taký pocit nemohúcnosti - chcel som, ale nemohol som. Dnes rozhodli dve veci - mierna zmena našej taktiky a začiatok zápasu. Celkovo to bol kvalitný duel, kvalitné finále, skvelá ukážka basketbalu. Som veľmi šťastný, že to chalani zvládli, tento zápas bol takou čerešničkou na torte celej sezóny. Teraz si to ideme užiť."

Členom majstrovského mužstva bol aj Matej Marchyn. "Titul pre mňa znamená veľmi veľa, je to moja prvá medaila odvtedy ako pôsobím v extralige. Som samozrejme veľmi rád. Pred dnešným zápasom nám veľa ľudí neverilo, ale my sme si povedali, že nemáme čo stratiť. Tlak bol na domácich a myslím, že aj to rozhodlo. Počas celej sezóny sme hrali ako tím a to bol základ nášho úspechu," povedal 24-ročný krídelník.

Miljan Čurovič odviedol s tímom MBK kus výbornej roboty, ktorú zavŕšil správne zvolenou taktikou na rozhodujúci zápas. "Chlapci odohrali rozhodujúci zápas tak, ako sa patrí. Po ťažkej prehre v stredu sme sa dali dokopy. Myslím, že dnes sme od začiatku mali navrch a diktovali tempo stretnutia. Veľmi kvalitný súper nás síce dotiahol, ale my sme opäť ukázali charakter," hodnotil duel srbský kouč. Počas svojej prvej trénerskej sezóny na Slovensku hneď vyhral titul. "Titul sme vyhrali aj vďaka fantastickej tímovej chémii. Každý z chlapcov si za celú sezónu zaslúži absolutórium. Trochu ma mrzí finále Slovenského pohára, ktoré sme prehrali na domácej palubovke. Ale titul je niečo fantastické a mám z toho veľkú radosť."

Prievidžania mali k titulu blízko už vlani, tento rok im chýbalo urobiť posledný krok. "Nezachytili sme úvod zápasu, kde nám súper ušiel na dvanásť bodov. Stálo nás to veľa síl, aby sme ich dobehli, bolo to aj o dva body. Mali sme šance, otvorené strely, ale dnes nám to bohužiaľ nevyšlo. Každého jedného z nás to mrzí. Ďakujeme fanúšikom, že pri nás stáli celú sezónu až do posledného zápasu. Druhé miesto sme vybojovali aj vďaka nim," povedal so striebornou medailou na krku pivot Michal Baťka. Jeho spoluhráč Vladimír Hovaňák chlapsky priznal, že súper bol tentoraz lepší. "Bohužial sme skončili druhí, ale v tejto sérii bolo Komárno o kúsok lepšie, malo viac šťastia a zaslúžene vyhralo. Podarilo sa nám síce stiahnuť z 1:3 na 3:3 na zápasy a ľudia si mysleli, že to dnes dáme, ale na našu smolu sa tak nestalo."

A ako sa zápas číslo 7 páčil prezidentovi Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Pavelovi Baginovi? "Mimoriadne sa teším, že po incidente spred týždňa ukázali hráči, funckionári i fanúšikovia oboch mužstiev, že to, čo sa stalo, bolo ojedinelé a že toto je pravá tvár slovenského basketbalu," uviedol šéf SBA, ktorý dodal zaujímavú informáciu: "Vo štvrtok výkonný výbor asociácie prijal rozhodnutie o zvýšenom počte slovenských hráčov, ktorí budú musieť byť na súpiskách, budú musieť byť na ihrisku. Všetko toto bude platiť už pre súťažný ročník 2015/2016."