Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Španiel Rubio: Boli sme pripravení zapísať sa do histórie

Španielsky basketbalista Ricky Rubio strieľa na kôš, sledujú ho argentínski basketbalisti Facundo Campazzo a Luis Scola vo finále majstrovstiev sveta v basketbale mužov 15. septembra 2019 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Hráči z Pyrenejského polostrova síce získali tri cenné kovy na posledných troch olympiádach (dvakrát striebro, raz bronz).

Madrid 16. septembra (TASR) - Španielsky triumf na majstrovstvách sveta v basketbale je miernym prekvapením. To, že USA nemusia v Číne zvíťaziť, sa tušilo, no viac sa verilo Francúzsku či Srbsku.

Hráči z Pyrenejského polostrova síce získali tri cenné kovy na posledných troch olympiádach (dvakrát striebro, raz bronz), no mnohé ich hviezdy nedávnej minulosti už v nedeľu vo finále proti Argentíne pri víťazstve 95:75 na palubovke neboli. José Calderón ukončil reprezentačnú kariéru, Juan Carlos Navarro i aktívnu. Dvojnásobný víťaz NBA Pau Gasol chcel aj vo veku 39 rokov pomôcť tímu, no zranenie mu to neumožnilo. Jeho o päť rokov mladší brat Marc mal za sebou náročnú sezónu, ktorú zavŕšil triumfom v NBA v drese Toronta.

Španieli však predviedli ukážkový kolektívny výkon, hoci štatisticky vyčnieval Ricky Rubio, ktorý si aj prevzal cenu najužitočnejšieho hráča turnaja. "Zapísali sme sa do histórie, boli sme pripravení to urobiť," povedal stredný rozohrávač, ktorý v lete prestúpil z Utahu do Phoenixu. "Nemali sme v tíme najväčšie množstvo talentu, no ukázali sme veľké srdce vo finále i počas celého turnaja. Nemôžem byť viac hrdý na mojich spoluhráčov i trénerský tím. To nebola len partia ľudí, s ktorými som vyhral šampionát. To je moja večná rodina. Matka mi zomrela pred troma rokmi, no teraz som na ňu veľmi myslel. Ona bola mojím hnacím motorom, tento titul patrí jej," dodal Rubio podľa eurohoops.net.

Na úspechu Španielov mal zásadný podiel aj taliansky tréner Sergio Scariolo. Ten už priviedol "furiu roja" k trom titulom majstrov Európy a teraz pridal aj svetový primát. Dosiahol to, hoci ešte v júni mal rovnako ako Marc Gasol povinnosti v Toronte Raptors. U čerstvého víťaza NBA pôsobí ako asistent. Veľké množstvo amerických hviezd z NBA naopak nechcelo obetovať predolympijské leto. Scariolo sa pri hodnotení šampionátu nevyhol tejto téme: "Všetci si z nich robia srandu, no ja s tým nesúhlasím. Mali by sme byť vďační tímu USA, NBA a všetkým, čo pracujú na vrcholových funkciách v tomto športe. Teraz nenaplnili očakávania, ale prejavme im rešpekt. Je mi cťou skončiť v konečnom poradí pred nimi, no som si istý, že o rok sa Američania vrátia veľmi silní," povedal.