Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Basketbal

Slovenskí basketbalisti vyhrali posledný zápas predkvalifikácie

Na snímke v strede zľava Jonathan Kazadi (Švajčiarsko ) a Andre Jones (Slovensko) v zápase predkvalifikácie ME 2021 mužov v basketbale Slovensko - Švajčiarsko v Bratislave 1. júla 2018. Foto: TASR

Skóre zápasu otvoril po peknej akcii hosťujúci Baldassarre, ale nasledujúce minúty patrili slovenským basketbalistom.

Bratislava 1. júla (TASR) - Slovenská mužská basketbalová reprezentácia zakončila účinkovanie v A-skupine predkvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 víťazne, zverenci trénera Ivana Rudeža zdolali Švajčiarsko 88:83. Aj napriek prvej výhre v skupine však nepostúpili do ďalšej fázy. V skupine totiž obsadili poslednú pozíciu s bilanciou jedna výhra a tri prehry.



Slovensko – Švajčiarsko 88:83 (20:16, 19:15, 22:23, 27:29)

Slovensko: Jones 22, Körner 18, Ihring a Sedmák po 12, Bachan 0 (Lošonský 17, Čekovský 6, Hlivák 1, Krajčovič a Musil 0)

Švajčiarsko: Baldassarre 30, Cotture 10, Kazadi-Muyombu 9, Savoy 4, Kozic 0 (Portannese 15, Kovac 10, Zinn 3, Gravet 2, Olaniyi 0)

TH: 22/17 – 20/17, Fauly: 22 – 20, Trojky: 5 – 10, Rozhodovali: Benczur (Maď.), Faur (Rum.), Karakatsounis (Gréc.), 500 divákov.



Skóre zápasu otvoril po peknej akcii hosťujúci Baldassarre, ale nasledujúce minúty patrili slovenským basketbalistom. V útoku sa im darilo, bodovým ťahúňom bol v tejto fáze Ihring. Zverenci trénera Ivana Rudeža si postupom času vytvorili dvojciferný bodový trhák, v deviatej minúte viedli 19:9.

Lenže koncovka patrila Švajčiarom, do konca prvej štvrtiny stiahli na 16:20. V druhej 10-minútovke sa vyrovnali sily, hostia ťažili hlavne z nedisciplinovanosti slovenského tímu. Obrátiť sa im stretnutie na ich stranu však nepodarilo, v útoku boli totiž efektívnejší domáci. Aj vďaka tomu viedli po prvom polčase 39:31.

Po prestávke sa viac zvoľnilo v obrane, čo bola voda na mlyn pre Slovákov. V tretej štvrtine sa im opäť podarilo odpútať do dvojciferného vedenia, keď v 9. minúte viedli 59:48. Švajčiari však nezložili zbrane, pred záverečnou periódou prehrávali len o sedem bodov - 54:61.

Zverenci trénera Ivana Rudeža ju začali veľmi dobre, ich súper sa však v priebehu necelých dvoch minút dokázal úspešne vrátiť do zápasu, keď stiahol na rozdiel jediného koša. Kovac necelé tri minúty pred koncom poslal Švajčiarov prvýkrát vo vedenia – 77:76. To však trvalo iba niekoľko sekúnd, Slováci zaznamenali sedem bodov za sebou, čím spečatili svoj triumf v zápase.


Ivan Rudež, tréner SR: "Som spokojný s výsledkom. Očakávali sme, že to bude zápas hore-dolu. Švajčiari majú solídny tím a veľa zbraní, na ktoré sme sa museli pripraviť. Gratulujem hráčom a celému tímu, myslím si, že sme boli jedna jedinečná jednotka v obrane. Bolo vidieť, že hráči spolupracovali. Celkovo, keď ide o koncentráciu, tak sme spravili pokrok a preto sme vyhrali."

Peter Sedmák, pivot SR: "Myslím si, že sme do toho vstúpili veľmi agresívne. Bolo dôležité, aby sme dobre otvorili zápas a myslím si, že sme ho celkom kontrolovali. Ku koncu bola nejaká dráma, ale chalani na ihrisku to zvládli a zaslúžene sme vyhrali. Je to pekná bodka za predkvalifikáciou. Mohli sme vyhrať viac zápasov, ale vyšlo to až teraz."

Gianluca Barilari, tréner Švajčiarska: "Gratulujem Slovensku k dobrému zápasu, hrali lepšie ako my. Boli sme príliš mäkkí v obrane, minuli sme priveľké množstvo striel."

Patrick Baldassarre, hráč Švajčiarska: "Najhoršou správou je, že Luxembursko vyhralo, pretože ak by sme tento zápas vyhrali, tak by sme postúpili do ďalšej fázy. Myslím si, že v záverečných dvoch minútach sme neboli príliš sústredení. Urobili sme zlé rozhodnutia a vidíte, ako to dopadlo."