Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Basketbal

Slovenky sa pripravovali na agresívnu hru Srbska, majú jasný cieľ

Slovenské basketbalové reprezentantky sa presunuli do maďarského Györu, kde odohrajú II. fázu majstrovstiev Európy v nadstavbovej F-skupine. Ich súperkami budú Rusko, Srbsko a Chorvátsko. Na snímke vpravo Romana Vyňuchalová, vľavo tréner Maroš Kováčik na poslednom tréningu pred zajtrajším zápasom so Srbskom v Audi Aréna Győr, 17. júna 2015. Foto: TASR/František Iván

Srbský tím sa bude spoliehať aj na individuálnu kvalitu naturalizovanej Američanky Danielle Pageovej, sestier Any a Milice Dabovičových, či Jeleny Milovanovičovej.

Györ 17. júna (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky absolvovali svoj posledný tréning pred otváracím súbojom nadstavbovej F-skupiny, v ktorom vyzvú o 15.30 h favorizované Srbsko. Na palubovke v Audi aréne Győr sa pripravovalo všetkých dvanásť hráčok, na individuálne disponovaný tím najbližšieho súpera forsírujúci predovšetkým agresívnu hru, si vyskúšali viacero herných signálov.


Po rannom videorozbore slovenský tím prispôsobil ofenzívu i defenzívu herným činnostiam srbského súpera. "Pridali sme k tomu ešte útok, ktorý by mohol byť platný do ich obrany, keďže hrajú agresívne, zdvojujú a niekedy to vyzerá, že bez premýšľania. Vychádza im to, pretože je to vec, ktorú majú nacvičenú. Prispôsobili sme to tak, aby naša hra bola účinná práve proti ich hernému prejavu. Ideme od zápasu k zápasu, máme svoj cieľ jasný a ideme si za ním," naznačila ambície slovenského družstva Marta Páleníková.



Proti zverenkám Maroša Kováčika sa však postaví štvrťfinalista vlaňajších MS v Turecku. "Osobne si myslím, že Srbsko je jedným z vážnych favoritov na zisk majstra Európy. Bude to naozaj ťažký zápas. Je to tím orientovaný na ofenzívu, ktorý je schopný dávať naozaj veľa bodov. Ak predvedieme výkon ako v prvých troch štvrtinách proti Maďarsku, tak nebudeme mať šancu. Príchodom Sonji Petrovičovej, ktorá sa s USK Praha tešila zo zisku titulu v EL, a ktorá nebola päť rokov v reprezentácii, ich sila enormne stúpla," analyzoval Kováčik.

Srbský tím sa bude spoliehať aj na individuálnu kvalitu naturalizovanej Američanky Danielle Pageovej, sestier Any a Milice Dabovičových, či Jeleny Milovanovičovej. "Celý tím disponuje mimoriadnou kvalitou na všetkých postoch. Musíme sa vyrovnať z ich individuálnou silou a výbornou prechodovou fázou do útoku. Čo sa týka defenzívy, tak hrajú mimoriadne agresívny basketbal, ale až za hranicou únosnosti rizika. Chcú získať loptu z každej situácie a hazardujú s niektorými obrannými vecami. Je to veľmi nebezpečné, pretože tým súpera dostávajú pod tlak. Bude dôležité mu nepodľahnúť a hrať svoj basketbal," prezradil pre TASR asistent trénera Martin Pospíšil.

Slovenky v polovici mája podľahli Srbkám na turnaji vo Francúzsku o 32 bodov, keď im vzdorovali iba v prvej štvrtine. "Srbky budú mať možno v hlavách, že sme s nimi v príprave prehrali o tridsať. Mohlo by nám to zahrať do karát, pretože pre nás to bol vtedy prvý zápas, ktorý sme hrali. Verím, že ak zlepšíme obranu a ukážeme basketbal, ktorý sme tu doteraz predvádzali, tak každý súper je zdolateľný," konštatovala Lucia Krč-Turbová.