Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Židovskom cintoríne pribudli mená rómskych obetí holokaustu

Na snímke štvrtý zľava Pavol Klinec, syn Adama Klinca, ktorého zavraždili na židovskom cintoríne vo Zvolene. Foto: TASR/Jozef Poliak

Spomienkové podujatie zorganizovalo občianske združenie In Minorita pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.

Zvolen 10. decembra (TASR) - Na Židovskom cintoríne vo Zvolene sa dnes konal pietny akt ako pripomienka udalostí z jesene roku 1944. V tom čase fašisti popravili na tomto cintoríne niekoľko rómskych rodín z Podpoľania.

Ako pre TASR uviedla Zuzana Kumanová zo združenia In Minorita, po vypuknutí SNP sa mnohí Rómovia pridali k partizánom. Boli to napríklad Berkyovci z Detvy, Očovej a Hriňovej, Klincovci z Dúbrav. Po potlačení SNP došlo k represáliám na civilnom obyvateľstve vrátane Rómov. Pomoc partizánom, ale aj podozrenie z takejto pomoci sa trestalo smrťou. K popravám dochádzalo priamo na mieste alebo na masových popraviskách v Dolnom Turčeku, Nemeckej, Kremničke alebo na Židovskom cintoríne vo Zvolene. Viaceré rómske komunity na Podpoľaní boli vyvraždené. Išlo napríklad o 12 rómskych mužov z Detvy, 15 mužov rodiny Klincovcov z Dúbrav, 12 rómskych mužov z Podkriváňa - Dolnej Bzovej, traja Rómovia z Hriňovej a rovnako tak traja z Vígľaša.

Ich mená by postupne upadli do zabudnutia, preto z iniciatívy Pavla Klinca z Dúbrav – syna jedného zo zavraždených, doplnili na pamätník Ma bisteren! vo Zvolene mená viac ako troch desiatok rómskych obetí z Podpoľania. Autorom pamätníka sú akademickí sochári Jaroslava a Ján Šicko.

Spomienkové podujatie zorganizovalo občianske združenie In Minorita pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv v rámci projektu Ma bisteren! pripomínajúceho holokaust Rómov. Cieľom projektu, je pripomínať príkoria páchané na Rómoch počas druhej svetovej vojny. V tomto roku sa projekt realizuje vďaka finančnej podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Úradu vlády SR. Nad podujatím prevzala záštitu verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová.