Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Banskobystrický kraj

Cestujúci pozor, toto vás čaká na slovenských cestách a železniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Vodičov čaká na cestách policajná kontrola premávky. Pre cestujúcich železničnou dopravou zabezpečili v niektorých úsekoch náhradnú autobusovú dopravu.

Veľký Krtíš/Rimavská Sobota 10. apríla (TASR) – V okresoch Veľký Krtíš a Rimavská Sobota policajti nadnes naplánovali osobitnú kontrolu s cieľom pozitívneho ovplyvnenia bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. TASR o kontrolnej akcii informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková.

„Policajti dnes vykonajú osobitnú kontrolu zameranú na dodržiavanie povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti,“ uviedla hovorkyňa. Ako doplnila, v rámci objektívnej zodpovednosti nemusia byť vodiči pri porušení zákona o cestnej premávke zastavení priamo na ceste, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou.

Šesťdňová policajná kontrola v Nitrianskom kraji


Cieľom celoslovenskej osobitnej dopravnej kontroly, ktorá bude v dňoch 10. až 16. apríla, je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. V rámci Nitrianskeho kraja sa uskutoční v okresoch Levice, Nové Zámky, Komárno, Nitra, Šaľa a Topoľčany.

Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová, policajti budú dokumentovať tie porušenia pravidiel cestnej premávky, ktoré sú na základe analýz dopravnej nehodovosti hlavnými príčinami dopravných nehôd. Ide najmä o rýchlosť jazdy, porušenia základných povinností vodiča, nesprávne predchádzanie a nedanie prednosti v jazde.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Milan Kapusta


Policajti vykonajú osobitnú kontrolu zameranú na dodržiavanie povinností držiteľa vozidla s využitím inštitútu objektívnej zodpovednosti. V rámci nej nemusia byť vodiči pri porušení zákona o cestnej premávke zastavení priamo na ceste, ale polícia rozhodnutie o uložení sankcie za spáchaný správny delikt pošle držiteľovi vozidla poštou.

Polícia i touto cestou opätovne upozorňuje vodičov motorových vozidiel na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky a zvýšenú pozornosť, opatrnosť a ohľaduplnosť voči chodcom a cyklistom, nakoľko v poslednom období eviduje viacero dopravných nehôd, pri ktorých došlo k ťažkej ujme na zdraví, dokonca aj k usmrteniu týchto účastníkov cestnej premávky.

Pre cestujúcich železničnou dopravou zabezpečili náhradnú dopravu



Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú dnes a v utorok (11. apríla) opravy v železničných úsekoch Čoltovo - Tornaľa v Revúckom okrese a Podrečany - Lovinobaňa v Lučeneckom okrese. Ako informovala ich hovorkyňa Martina Pavliková, v čase prác je pre cestujúcich železničnou dopravou zabezpečená náhradná autobusová doprava.

„V úseku trate výhybňa Čoltovo – Tornaľa bude počas prác zriadená bezstyková koľaj. Ich realizácia je počas obidvoch dní v čase od 6.50 h do 13.00 h. V úseku Podrečany – Lovinobaňa ide o pokračovacie práce na výmene opotrebovaných výhybkových súčastí. Realizácia je naplánovaná na obidva uvedené dni v čase od 8.30 h do 11.30 h,“ konkretizovala hovorkyňa.

ŽSR prosia cestujúcich o trpezlivosť a pochopenie v súvislosti s obmedzeniami v železničnej doprave, ku ktorým môže dochádzať v dôsledku rekonštrukčných prác a zároveň apelujú na zvýšenú pozornosť pri sledovaní vývesiek a hlásení staničného rozhlasu v železničných staniciach.