Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Lučenci sa spúšťa bikesharing, ide o pilotný projekt v kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Predpokladá sa, že bicykle budú zabezpečené, ich použitie bude viazané pravdepodobne na telefónne číslo zákazníka alebo predplatnú kartu.

Lučenec 20. augusta (TASR) – Prvým mestom v rámci Banskobystrického kraja (BBSK), ktoré bude mať bikesharing, teda službu zdieľania bicyklov, sa stane Lučenec. Informuje o tom vedenie BBSK s tým, že podľa projektu má v meste vzniknúť 17 stanovíšť so 68 bicyklami.

„Projekt bikesharing je zatiaľ v mestách nášho kraja novinkou. Máme už však skúsenosti s cykloturizmom a vidíme, že stúpa záujem o ekologickejšie formy prepravy. Cykloturizmus kraj podporuje aj preto, lebo je to spôsob, ako rozšíriť okruh aktivít, ktoré môže návštevník vykonávať v lokalite, kde dovolenkuje, a má tak vyššiu motiváciu navštíviť náš kraj a stráviť v ňom viac času,“ uviedol predseda BBSK Ján Lunter.

Pre zázemie a technickú vybavenosť poslanci BBSK na júnovom zasadnutí odsúhlasili poskytnutie nevyužívaných priestorov jedálne Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy v Lučenci práve na tento projekt. Bývalá jedáleň sa tak zmení na kanceláriu, sklad i dielňu, v ktorej sa bude uskutočňovať zimná údržba bicyklov.

Služba bikesharingu bude podľa BBSK spoplatnená, aby aj po počiatočnom nábehu s podporou od štátu bola samostatne udržateľná. Predpokladá sa, že bicykle budú zabezpečené, ich použitie bude viazané pravdepodobne na telefónne číslo zákazníka alebo predplatnú kartu.

Na realizáciu projektu získala Rozvojová agentúra BBSK od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu príspevok vo výške 150.000 eur, ktorý by mal pokryť väčšinu nákladov. „Projekt je napísaný, schválený a začíname pracovať na verejnom obstarávaní,“ informoval o tom Michal Straka, vedúci oddelenia riadenia projektov odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Úradu BBSK.

Službu zdieľaných bicyklov v Lučenci plánuje BBSK prevádzkovať v mesiacoch apríl až november. Spustenie projektu predpokladá na jar roku 2020.