Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Jelšave našli lacné riešenie rekonštrukcie chodníkov

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Ján Siman

Využitie pôvodných dlažobných kociek má jednu podstatnú výhodu.



Jelšava 18. augusta (TASR) – Pri rekonštrukcii chodníkov sa v Jelšave rozhodli využiť pôvodnú čadičovú dlažbu, ktorá bola na miestnych komunikáciách pre peších roky prekrytá asfaltom. Nápad recyklovať týmto spôsobom trvácne dlažobné kocky začali v Jelšave podľa slov primátora Milana Kolesára uplatňovať minulý rok.

„Keďže peňazí nebolo veľa a potrebovali sme šetriť, rozhodli sme sa, že použijeme tieto pôvodné dlažobné kocky, ľudovo nazývané aj mačacie hlavy. Naši pracovníci ich po odstránení asfaltu vyberajú, nanovo ukladajú, vypieskujú, a tam, kde je potrebné, použijú aj betón,“ načrtol primátor, podľa ktorého bola rekonštrukcia potrebná, nakoľko pôvodné chodníky už boli dosť nerovné a na mnohých miestach počas rokov klesli.

Využitie pôvodných dlažobných kociek má okrem ich trvácnosti a historického vzhľadu pre mesto ešte jednu podstatnú výhodu. „Tento spôsob opravy je pre nás veľmi lacný a náklady sú minimálne. Materiál tam už totiž je, stačí ho znova použiť. Práca je pre nás tiež zadarmo, keďže ju robia bývalí nezamestnaní cez programy úradu práce,“ objasnil Kolesár. Ako dodal, piesok dostala samospráva ako sponzorský dar od Slovenských magnezitových závodov, takže mesto platí len cement a vodu.

Minulý rok týmto spôsobom v Jelšave obnovili chodníky na jednej strane Mníšanskej a Tomášikovej ulice v celkovej dĺžke zhruba 700 metrov. Tento rok pokračujú na tých istých uliciach, ale na druhej strane. „Vlani sme prioritne zrekonštruovali tie frekventovanejšie strany ulíc, kde sa ľudia viac pohybujú,“ vysvetlil primátor, ktorý je s prácou bývalých nezamestnaných spokojný. „Napriek tomu, že sú to v tejto oblasti prakticky amatéri, skutočne sa posnažili,“ konštatoval na záver.