Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V chatrčiach v Rimavskej Sobote našli 11 obetí obchodovania s ľuďmi

Ilustračné foto. Foto: TASR

Obvineným hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Príslušníci policajnej Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii rozložili organizovanú skupinu, ktorá obchodovala s ľuďmi.

Počas akcie v utorok 7. apríla v Rimavskej Sobote v zdanlivo neobývaných chatrčiach našli 11 osôb - obetí obchodovania s ľuďmi. Zadržali štyri osoby a vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ich aj spolu s piatou obvinil z obchodovania s ľuďmi. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová. Skupina sa na svojich obetiach mala obohatiť o približne 73.000 eur.

Policajti počas akcie zaistili viaceré listinné dôkazy ako rodné listy, rozhodnutia o vyplácaní sociálnych dávok, dôchodkov, finančnú hotovosť vo výške 4950 eur, 50 kg mincí vo vreci, dve plynové pištole. Prehliadkam podrobili nielen bytové priestory, motorové vozidlo a garáže, ale aj hospodárske budovy, maringotky a kôlne.

"Podľa zistení polície mala organizovaná skupina, Roland S. (32 rokov), Dáša B. (35) a Patrícia B. (40), Koloman Š. (56) a Mária Š. (50) vyhľadávať vhodné osoby na žobranie v zahraničí. Sľubovali dobre platenú prácu na stavbách, ale aj vysoké provízie zo žobrania. Zneužívali ich neľahkú životnú situáciu, ťažké zdravotné problémy, aj závislosť na alkohole a omamných látkach. Postupne ich mali voziť do Nemecka, kde museli celé dni žobrať. Stravu dostávali raz denne, spávali pod prístreškom, v stane či aute. Na zlomenie odporu a proti úteku dostávali bitku, ale aj návykové látky. Všetky 'zarobené' peniaze museli odovzdávať, čo bolo denne približne 300 eur. Jeden bezdomovec dokázal vyžobrať až 50 eur za deň. Po návrate na Slovensko si ich nechávali pod dohľadom, brali im sociálne dávky aj invalidné dôchodky," dodala Baloghová.

Bezcitnosť páchateľov sa ukázala pri telesne postihnutej žene, ktorá bola tehotná. Aby mohli čo najdlhšie koristiť z jej žobrania, nútili ju piť alkohol a užívať omamné látky. Keď ani napriek tomu nepotratila, zariadili jej lekársky zákrok. Obvinenie tak bolo rozšírené aj o trestný čin nedovoleného prerušenia tehotenstva.

Vyšetrovateľ podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie hlavného organizátora. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.