Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Stavanie megasochy pritiahlo takmer tisíc detí, prekonali rekord

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

LEGO® Festival je putovný projekt a v Banskej Bystrici sa zdrží celý apríl.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – Stavanie megasochy z kociek lega počas veľkonočného víkendu pritiahlo do banskobystrickej Europy takmer tisíc detí. Súťažili, stavali a vyhrali sa do chuti.

"Sochu z lega zvládli postaviť za niečo vyše dvoch hodín, pričom sa im podarilo prekonať slovenský rekord. Doteraz ho držali Košice, ktoré sme prekonali o celých 17 minút," uviedol Viktor Maceják, event coordinator Europa SC.

V nákupnom centre sa momentálne nachádza takmer milión lego kociek, z ktorých sú postavené sochy slávnych filmových hrdinov, zvieratká i ruská matrioška. Niektoré sochy sú vystavené po prvý raz na Slovensku. Celkovo je ich vyše 20, z ktorých mnohé vážia aj viac ako sto kilogramov. Najťažšou je socha hasiča, ktorá má hmotnosť 290 kilogramov.

Pozrite si výstavu z kociek stavebnice LEGO z Bratislavy


LEGO® Festival je putovný projekt a v Banskej Bystrici sa zdrží celý apríl. Kombinuje unikátnu výstavu nadrozmerných sôch z lego kociek, ale aj zážitok z vlastnej tvorby. Počas celého mesiaca je návštevníkom k dispozícii aj stála herná zóna, kde sa môže ktokoľvek s kockami zahrať.

Ako poznamenali organizátori výstavy, lego ako detská stavebnica sa v modernej podobe z plastu predáva od roku 1949. Jej autorom je Dán Ole Kirk Christiansen, ktorý ju začal vyrábať vďaka tomu, že pre veľkú hospodársku krízu musel zavrieť firmu na rebríky a žehliace dosky. Názov stavebnice vznikol skrátením a spojením dánskych slov "hrať" a "dobre", pričom slovo lego v latinčine znamená "dávam dokopy". Najvyššia veža z tejto stavebnice sa nachádza v Južnej Kórei a meria 32 metrov. Ak by sa tesne k sebe priložili lego kocky predané za jeden rok, obkolesili by zemeguľu viac než päťkrát.