Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Mestá pod Urpínom a Pustým hradom ožijú tradičnou rómskou kultúrou

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V rámci spomienkového aktu na obete rómskeho holokaustu prečítajú mená ľudí, ktorých počas druhej svetovej vojny popravili z rasových dôvodov.

Banská Bystrica 6. augusta (TASR) – Banská Bystrica a Zvolen ožijú v najbližšie dni kultúrno-spoločenským podujatím, ktorého hlavnými aktérmi sú Ľudia z rodu Rómov. Práve oni sa v oboch mestách postarajú o hodnotný kultúrny program a zábavu s vyše sto účinkujúcimi umelcami, či už na námestiach, pred Múzeom SNP, ale aj v divadle, na radnici a Zvolenskom zámku.

Štvordňová prehliadka tradičnej a súčasnej rómskej kultúry odštartuje v stredu (6.8.) na banskobystrickej radnici, kde sa o 14.00 h uskutoční vernisáž Kto zvoní do hrobu? Prvý deň ukončí program Leperiben - my nezabúdame, ktorý bude o 20.30 h pred banskobystrickým Múzeom SNP. V rámci spomienkového aktu na obete rómskeho holokaustu prečítajú mená ľudí, ktorých počas druhej svetovej vojny popravili z rasových dôvodov. Turecká skupina Sulukule youth orchestra sa postará o veselší záver dňa.

Vo štvrtok (7.8.) rómskou kultúrou a hudbou ožije aj Zvolen. O 10.30 h sa diváci môžu započúvať do Živej knižnice na Námestí SNP. Rómovia budú hovoriť o diskriminácii, ktorú zažili na vlastnej koži, ale aj o tom, ako sa s ťažkými chvíľami dokážu vyrovnať vo svojom vnútri.



Rovnaká Živá knižnica bude o deň neskôr, v piatok (8.8.), aj na banskobystrickom Námestí SNP o 11.00 h. Centrum mesta potom roztancuje Tumenge - veľké podujatie, na ktorom sa budú prezentovať mladí rómski umelci. Popoludní sa na materskej scéne Divadla Záhrada predstaví česko-slovenské Divadlo utlačovaných. O 19.00 h sa už z Domu Slovenského misijného hnutia bude ozývať moderná i tradičná rómska hudba. Z Česka vystúpi i Jan Bendig a Funky Brothers.

Podujatie Ľudia z rodu Rómov ukončí v sobotu (9.8.) galakoncert v známom banskobystrickom klube Ministry of Fun. Hlavným headlinerom bude rumunská kapela Gipsy Casual, ktorá pochádza z Bukurešti. V súčasnosti ju tvorí speváčka Gya, saxofonista Mihaita Manu, pianista a spevák Antonio a perkusionista Nikolas. Skupina využíva tradičné rómske rytmy v kombinácii s balkánskou exotikou a prvkami elektronickej hudby.

"Som veľmi rada, že festival sa koná práve na území mesta Banská Bystrica, ktoré je momentálne na Slovensku ojedinelé a špecifické tým, čo tu máme... Festival je dôležitý a užitočný, pretože umenie ľudí spája, poľudšťuje, nabáda k tolerancii a k vzájomnému porozumeniu. Myslím si, že táto doba je plná ohrozenia a my by sme sa mali snažiť vyhnúť sa akýmkoľvek konfliktom. A k tomu slúži aj tento festival," hovorí režisérka podujatia Viera Dubačová.

Hlavnými organizátormi akcie Ľudia z rodu Rómov je Kultúrne Združenie Rómov Slovenska spoločne s mestom Banská Bystrica. Záštitu nad ňou prevzal banskobystrický primátor Peter Gogola a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Obaja sa na podujatí zúčastnia aj osobne.