Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Jedli ste už štiepanky či sopľavie hríby?Recepty nájdete v novej knihe

Kniha Kuchárka z Hontu. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Kuchárka z Hontu naučí gazdinky variť polievky, jedlá z múky, mäsité pokrmy a prezradí aj niekoľko overených tipov, ktoré by mala zvládať každá šikovná gazdiná.

Prenčov 4. apríla (TASR) - Recepty na známe i menej známe jedlá, ktoré kedysi varievali ženy na území Hontu, prináša útla kuchárska kniha, ktorú vydalo občianske združenie (OZ) Zlatá cesta. Kuchárka z Hontu naučí gazdinky variť polievky, jedlá z múky, mäsité pokrmy a prezradí aj niekoľko overených tipov, ktoré by mala zvládať každá šikovná gazdiná.

"Kuchárka obsahuje staré tradičné recepty, ktoré sa voľakedy na Honte varili. Zozbierali sme ich od tunajších starších ľudí," priblížila Janka Bačíková z OZ Zlatá cesta. Tí si pospomínali napríklad na dlávenie krumple, maslovnú múku, praženô mäso, sopľavie hríby, štiepanky či veľkonočné krapne a fánky.

Kniha Kuchárka z Hontu.
Foto: TASR - Jana Vodnáková


Tunajšie gazdiné varili v minulosti jednoduché, ale chutné jedlá. Dochucovali ich bylinkami a koreninami zo záhrady, lúk alebo z trhu. Na stôl sa snažili priniesť pestrú stravu, riadili sa sezónou zeleniny a ovocia. Mäso prevažne údili a solili, aby čo najdlhšie vydržalo. "Hont sa vyznačoval pohostinnosťou a výbornou kuchyňou, ktorá mala možno výhodu v tom, že ju ovplyvňovali slovenské aj maďarské chute a spôsoby úpravy potravín," píšu autori kuchárky.