Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Podpoľaní sa pod stromček vracajú tradičné darčeky

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Vianoce, najmä Štedrý deň a Štedrý večer, dodržiavajú v starootcovskom duchu mnohé podpolianske rodiny.

Detva 19. decembra (TASR) - Jeden z mála regiónov, kde dodnes pretrvávajú autentické hry Vianoc, ale aj pôvodné sviatočné zvyky, je Podpoľanie. V Očovej, Detve a Hriňovej, ale aj iných obciach žijú stále zanietení ľudia, ktorí zachovávajú a rozvíjajú dávne tradície. V oblasti pôsobí dodnes viacero folklórnych súborov, ktoré v období Vianoc približujú na domácich scénach verejnosti vianočné zvyky a obyčaje.

"Deti a mladí ľudia sa pred Vianocami stretávajú a nacvičujú spolu koledy a potom s nimi chodia po chotári," hovorí pracovníčka detvianskeho Kultúrneho centra a hlava tamojšieho folklórneho diania Emília Sekerešová.

Pre obyvateľov Detvy napríklad krátko pred Vianocami pripravuje Kultúrne centrum prehliadku koledníkov z celého Slovenska. Tento rok to bol už 14. ročník. Svoje štylizované scénky, ale aj autentické vianočné hry tam predstavilo 16 betlehemských skupín.

Silnú tradíciu má doteraz kolednícka pochôdzka po takmer troch stovkách domov na Detvianskej Hute a v jej okolí.

Vianoce, najmä Štedrý deň a večer v starootcovskom duchu stále dodržiavajú aj mnohé podpolianske rodiny. "V Starej Detve sa napríklad čaká, kedy zvony na kostole odbijú 18. hodinu a deti vtedy chodia vinšovať, aby rodina bola počas roka zdravá," približuje Sekerešová. Typickým štedrovečerným chodom na Podpoľaní sú oblátky s medom, opekance, kapustnica s hríbmi, cesnak. Mäso sa môže jesť až po polnočnej omši.

A čím sa na Podpoľaní obdarúvajú pod vianočný stromček? Okrem novodobých technických vymožeností, ktoré v uplynulých rokoch vytlačili všetko ostatné, si ešte v rodinách s tradíciou vedia podarovať aj veci a predmety spojené s týmto rázovitým krajom. Ručne vyrobené predmety, ako sú podpolianske kožené tašky či opasky, detvianske výšivky, fujary a píšťaly získavajú dokonca v ostatnom čase na popularite a sú stále častejším vianočným darčekom.