Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Podľa starých predlôh si dolnotrnavské ženy ušili nové lajblíky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lajblíky si šili ženy ručne. Sú bohato zdobené rôznymi flitrami a stuhami.

Dolná Trnávka 8. apríla (TASR) - Dolnotrnavské ženy z klubu Včielka sa rozhodli vrátiť k tradíciám. Podľa starých predlôh si vlastnoručne vyrobili bohato zdobené lajblíky, ktoré boli kedysi súčasťou tradičného kroja miestnych žien.

Ako priblížila Eva Hurtíková, pred rokmi našli niekoľko starých krojov, pôvodné lajblíky však boli nielen malé, ale aj zničené. Preto sa rozhodli, že si vyrobia nové. Dnes ich podľa Hurtíkovej používajú na slávnostné príležitosti, napríklad aj počas agapé v miestnom kostole. Zdobili ich aj počas osláv 625. výročia založenia obce.

Lajblíky si šili ženy ručne. Sú bohato zdobené rôznymi flitrami a stuhami. "Každá si ho vyzdobila podľa vlastnej fantázie. Základ mal byť ružový, ale nakoniec je červený," dodala Hurtíková.

Dnes už kroj v dedine nenosia ani staršie ženy, tento tradičný odev sa dávno zo šatníkov miestnych žien vytratil. Kedysi však boli pre Dolnú Trnávku typické kroje s bohato zdobenými lajblíkmi, snehobielymi opleckami a strapcovými šávolkami. Tradičné oblečenie, ktoré sa u domácich zachovalo, má svoje miesto aj v dolnotrnavskej Izbe starých materí.