Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Okrem zvolenskej primátorky má sobášiť ďalších desať poslancov

Na archívnej snímke Lenka Balkovičová. Foto: TASR/Andrej Galica

Primátorku ako jedinú sobášiacu v meste určili poslanci na prvom zastupiteľstve vlani v decembri.

Zvolen 7. januára (TASR) - Kým vlani v decembri mohla vo Zvolene sobášiť mladé páry iba primátorka Lenka Balkovičová, v januári dostali toto právo ešte ďalší desiati poslanci. Rozhodlo o tom novokreované mestské zastupiteľstvo začiatkom januára na svojom druhom zasadaní, a to po vlne kritiky, ktorá sa vzniesla jednak v samotnom poslaneckom zbore, ale aj medzi obyvateľmi mesta na sociálnych sieťach.

Primátorku ako jedinú sobášiacu v meste určili poslanci na prvom zastupiteľstve vlani v decembri. Bol to výsledok prevahy novozvolených poslancov z iniciatívy Zvolen pre ľudí, združených okolo Mateja Snopka, ktorý kandidoval za primátora a skončil na druhom mieste. Aj keď niektorí poslanci v rozprave upozorňovali na to, že primátorka nebude môcť z rôznych objektívnych dôvodov mladých ľudí každý týždeň oddávať, väčšina poslancov zmenu návrhu nepripustila. Napríklad podľa poslanca Jána Kubiša v tomto prípade vôbec nemalo ísť o politický boj, keďže sobášenie je vnímané ako poskytovanie služby občanom.

Medzi sobášiacimi, ktorých v januári zvolili poslanci, je napríklad aj 20-ročný Filip Filatov, čo tiež vyvolalo pochybnosti u niektorých ľudí. Ako TASR povedala obyvateľka mesta Jana, pri všetkej úcte k mladému poslancovi si totiž nevie predstaviť vážnosť takého sobášneho aktu, pri ktorom môže oddávať aj páry o mnoho rokov staršie, ako je on sám.