Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

O význame práv duševného vlastníctva sa dozvedia aj študenti

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

V sprievodnom programe nechýba výstava falšovaného tovaru zaisteného pri konaní colných orgánov či tvorivá dielňa pre deti s možnosťou zhotoviť si vedecké hračky.

Banská Bystrica 14. apríla (TASR) – Upozorniť na význam práv duševného vlastníctva, teda patentov, ochranných známok, dizajnov či autorských práv sa tak, ako každý rok chystá Úrad priemyselného vlastníctva SR (ÚPV SR) v Banskej Bystrici. Tohtoročný Svetový deň duševného vlastníctva, ktorý pripadá na 26. apríla, si pripomenie hneď niekoľkokrát. TASR o tom informovala Erika Kundratová z Kancelárie predsedu ÚPV SR.

"V utorok 24. apríla sme v spolupráci s Finančným riaditeľstvom SR a občianskym združením Vedecká hračka pripravili pre žiakov a študentov prednáškový cyklus spojený s tvorivými dielňami. Nosnými témami budú tvorivosť a falšovanie. Pre najmladších návštevníkov sú naplánované prednášky o 8.30, 11.00 a 13.00 h," priblížila Kundratová.

V sprievodnom programe nechýba výstava falšovaného tovaru zaisteného pri konaní colných orgánov či tvorivá dielňa pre deti s možnosťou zhotoviť si vedecké hračky.

Ďalší deň už bude patriť slávnostnému príhovoru predsedu ÚPV SR Richardovi Messingerovi a konferencii Duševné vlastníctvo na Slovensku XVIII, zameranej na ochranné známky. Príspevky sa majú dotýkať najmä legislatívnych zmien v tejto oblasti v národnom, ale i medzinárodnom kontexte, systému ochrany proti falšovaniu na Slovensku, a tiež významu ochrany z pohľadu majiteľov ochranných známok.

"Vo štvrtok 26. apríla aktivity vyvrcholia seminárom, ktorý úrad pripravil v spolupráci s Úradom Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) – Odvolacími senátmi EUIPO. Bude sa venovať činnosti senátov, ako i vybranej judikatúre týkajúcej sa ochranných známok EÚ a zapísaných dizajnov," dodala Kundratová.