Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Nový zriaďovateľ žiarskej obchodnej akadémie spustí duálne vzdelávanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V porovnaní so štátnym vzdelávacím programom mala obchodná akadémia už aj doteraz posilnenú odbornú prax o 30 percent.

Žiar nad Hronom 20. augusta (TASR) - Zavádzanie duálneho vzdelávania je jednou z priorít, na ktoré sa bude v najbližších rokoch zameriavať Obchodná akadémia v Žiari nad Hronom. Táto stredná škola s viac ako 50-ročnou tradíciou bude mať od 1. septembra nového zriaďovateľa Slovenskú vzdelávaciu spoločnosť Deutsch-Slowakische Akademien /DSA/. Zmenu zriaďovateľských kompetencií už potvrdilo aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. TASR o tom informoval Slavomír Maličkay, riaditeľ pre komunikáciu DSA.

Ako povedal predseda predstavenstva spoločnosti DSA Marek Nikel, nový zriaďovateľ chce využívať na obchodnej akadémii svoje know-how a skúsenosti, ktoré získal počas piatich rokov svojho úspešného pôsobenia na Slovensku. Jednou z hlavných priorít má byť výraznejšie zameranie sa na duálne vzdelávanie.

V porovnaní so štátnym vzdelávacím programom mala obchodná akadémia už aj doteraz posilnenú odbornú prax o 30 percent. V ďalšom období chce nový zriaďovateľ pomôcť škole pri zavádzaní systému duálneho vzdelávania a tiež pri vyhľadávaní nových partnerov – zamestnávateľov v regióne. Stredné školy v portfóliu DSA spolupracujú v rámci duálneho vzdelávania s firmami, akými sú Jaguar Land Rover a Slovenský vodohospodársky podnik.

Nikel uviedol, že na škole plánujú skvalitniť výučbu jazykov. Akadémia zachová doterajší rozsah štúdia anglického jazyka a do výučby nemčiny sa zapoja aj lektori z partnerských nemeckých škôl. DSA plánuje podľa neho využívať pri výučbe nemeckého jazyka na škole formu videokonferencií. Študenti v Žiari nad Hronom tak budú počas hodiny nemčiny naživo prepojení s lektorom v Nemecku.

"Ide o najmodernejšie metódy výučby jazykov, tzv. e-learning a distance learning. DSA preto plánuje investovať aj do vybavenia jazykových učební. Pre učiteľov a študentov obchodnej akadémie budú pripravené výmenné pobyty a stáže na partnerských školách a odborných školiacich strediskách u nás i v Nemecku," dodal Nikel.

Spoločnosť DSA je najväčším prevádzkovateľom súkromných materských, základných a stredných škôl na Slovensku, kde spravuje celkovo desať škôl. DSA vznikla ako dcérska spoločnosť nemeckého vzdelávacieho koncernu EBG – Europäisches Bildungswerk für Beruf und Gesellschaft so sídlom v Magdeburgu.