Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nedeľa pod Poľanou bude patriť krajanom, poteší tanec, spev i jedlá

Folklórne slávnosti pod Poľanou. Foto: TASR - Branislav Račko

Tohtoročné folklórne slávnosti sú tiež príležitosťou pre Detvancov, aby si pripomenuli 380. výročie založenia mesta, jeho jedinečnú kultúru a dedičstvo otcov.

Detva 7. júla (TASR) – Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré píšu už svoj 53. ročník, spejú do finále. Tisícky priaznivcov slovenského folklóru si prišlo na svoje a v nedeľu (8.7.) ich ešte čaká tohtoročná 45. Krajanská nedeľa, ktorá nesie názov Čas plných komôr. Jej garantom je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. TASR o tom za organizátorov informovala Zuzana Vrťová z detvianskeho magistrátu.

"Program Čas plných komôr predvedú folklórne súbory, skupiny a sólisti zahraničných Slovákov z Francúzska, Rumunska, Maďarska, Srbska, Čiech, Poľska a Chorvátska. Na Krajanskom dvore si návštevníci budú môcť pochutnať na tradičných jedlách Slovákov zo spomenutých krajín a pridajú sa i Slováci žijúci v Zakarpatsku, na Ukrajine," priblížila hovorkyňa Detvy Vrťová.

Ako zdôraznila, záver tohtoročných slávností je v posledný deň víkendu venovaný Igorovi Kovačovičovi, zakladateľovi Folklórnych slávností pod Poľanou. Osemdesiatročný jubilant celý čas sprevádza tento festival svojou osobnou pracovnou účasťou. Program tvorcovia nazvali Keď sme sa tak zišli...

Tohtoročné folklórne slávnosti sú tiež príležitosťou pre Detvancov, aby si pripomenuli 380. výročie založenia mesta, jeho jedinečnú kultúru a dedičstvo otcov. V širšom areáli podujatia môžu ešte i v nedeľu využiť pestrú ponuku v stravovacom areáli, v stánkoch predajcov ľudovo-umeleckých výrobkov a deti zasa rôzne atrakcie. Podpolianske slávnosti majú za cieľ spájať rodiny, priateľov i obce.