Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Modrom Kameni rozvoniavali koláče, konali sa Gaštanové slávnosti

Na 18. ročníku podujatia Gaštanové slávnosti 2018 na hrade Modrý Kameň sprevádzali výstavy a ochutnávky gaštanových koláčov a súťaže na gaštanovú tému. V Modrom Kameni 6. októbra 2018. Foto: TASR/Lenka Krošláková

V súťaži o najkrajší gaštanový zákusok boli hodnotiteľmi samotní návštevníci podujatia

Modrý Kameň 6. októbra (TASR) - Aj keď ponuka pečených gaštanov na sobotňajších Gaštanových slávnostiach v Modrom Kameni bola pomerne skromná, o to viac na tamojšom hrade a v jeho okolí rozvoniavali rôzne koláče s obsahom tejto pochutiny. Jedným z vrcholov programu bola totiž súťaž o najlepší a najkrajší gaštanový zákusok.

"Úroda gaštanov bola tento rok slabá. Tunajšie gazdinky sa ale chceli ukázať a do súťaže poslali 28 vzoriek koláčov," povedala TASR Anna Ivaničová z Mestského úradu v Modrom Kameni. Porota vyhodnotila ako najlepší ten, ktorý obsahoval pravé modrokamenské gaštany. "Bola to gaštanová roláda od pani Oľgy Matejkinovej," uviedla.

Pozrite si fotogalériu


V súťaži o najkrajší gaštanový zákusok boli hodnotiteľmi samotní návštevníci podujatia a aj ďalšia súťaž o čo najpresnejší odhad gaštanov v nádobe bola určená im. "V tejto súťaži sme mali dvoch víťazov, keďže v nádobe bolo 291 gaštanov a návštevníci odhadli, že ich tam je 290, respektíve 292," priblížila súťaž Ivaničová.



"Tento rok naše gaštany dozreli o dva až tri týždne skôr ako inokedy. Už sme sa báli, že ich počas slávnosti nebude," povedal pre TASR primátor Modrého Kameňa Aladár Bariak.

Na snímke výstava gaštanových ozdôb.
Foto: TASR/Lenka Krošláková


Modrokamenskú gaštanicu, ktorá je najväčšia na Slovensku, už asi dve desaťročia sužuje choroba stromov, počas ktorej gaštany vysýchajú a odumierajú. "Bola tu snaha, aby naši a maďarskí odborníci našli nejaký liek, ktorým by sa chorobe stromov dalo zabrániť. Nepodarilo sa to. Naši pestovatelia sa napriek tomu snažia, aj keď len pomalými a postupnými krokmi, aby gaštany z mesta celkom nevymizli," pripomenul primátor.