Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Mikuláša Č. súdia za vraždu Oláha, vypovedali odsúdení na doživotie

Na snímke Mikuláš Č. (vľavo) eskortovaný z pojednávacej miestnosti v budove Krajského súdu v Banskej Bystrici Foto: TASR/Dušan Hein

Mikuláš Č. si odpykáva doživotie za šesť vrážd vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia v Ilave.

Banská Bystrica 16. decembra (TASR) – Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici sa dnes opäť vrátil ku kauze vraždy Imricha Oláha, z ktorej je obžalovaný Mikuláš Č. Podľa obžaloby ho mal spolu s komplicmi zavraždiť 4. októbra 1997 v kancelárii svojej niekdajšej firmy Renox v Banskej Bystrici. Ten istý OS ho už raz, v máji tohto roka, spod obžaloby oslobodil, keďže sa nepodarilo dokázať, že skutok spáchal. Prokurátorka sa však odvolala a Krajský súd v Banskej Bystrici vrátil celý prípad späť prvostupňovému súdu a prikázal mu, aby vypočul svedkov, ktorých predtým zamietol.

Hlavné pojednávanie sa dnes uskutočnilo v priestoroch krajského súdu za prísnych bezpečnostných opatrení. Postupne na ňom vypovedali odsúdení na doživotie: Miloš Uriga, označovaný za jedného z hlavných aktérov krvavého masakru dozorcov v Leopoldove počas väzenskej vzbury v roku 1991, Jozef Kákoni, jeden z hlavných odsúdených v kauze tzv. kyselinárov, Peter Laduna, ktorý si odpykáva doživotný trest za trojnásobnú vraždu, ale aj Igor Lavrinčík, známy ako strelec z prípadu starej mafiánskej vraždy, odsúdený na 23-ročný trest odňatia slobody.

Išlo o svedkov "z druhej ruky", vypovedali, čo sa dozvedeli a čo počuli vo väzení. Niektoré výpovede boli v prospech, iné v neprospech Mikuláša Č.

"Podľa môjho názoru nevniesli do veci nič nové. Čo sa týka svedkov navrhnutých prokuratúrou, tak tam z toho bolo zrejmé, že vypovedali rozdielne. Nemyslím si, že tieto výsluchy zmenili niečo na danej veci," zhodnotila obhajkyňa Mikuláša Č. Katarína Pastorková. "Sú to svedkovia, ktorí boli odsúdení na doživotie za viaceré vraždy, a tak sa k ich výpovediam aj staviam. Sú to svedkovia z počutia, nie sú to svedkovia, ktorí by niečo osobne vnímali a boli prítomní pri tých skutkoch," dodala Pastorková.

Podľa prokurátorky z generálnej prokuratúry Viery Sokirkovej, niektorých svedkov navrhla vypočuť obhajoba, niektorých obžaloba. Výsluch odsúdeného Urigu sa týkal listu, ktorý po oslobodzujúcom rozsudku nad Mikulášom Č. poslal z väzenia.

Ako vypovedal, vraj v rokoch 2010 až 2012 vo väzení s "Mikim" udržiavali blízky kontakt, či už pri vychádzkach alebo cvičení. Vtedy sa spolu "rozprávali o všetkom možnom". Mikuláš Č. mu mal údajne povedať, že Oláh sa mu vyhrážal, že ho "sundá" a dokonca sa mu vyhrážal aj likvidáciou jeho mamy a dnešnej exmanželky. Na to Mikuláš Č., ktorý sa dnes aktívne hájil, reagoval slovami: "Ty ma nemôžeš rozhodiť." Zdôraznil, že Uriga klame a senátu pripomenul, že tento svedok si podal žiadosť o obnovu konania.

"Svedok chcel vypovedať. Súd musí zhodnotiť, či jeho výpovedi uverí alebo nie v kontexte s ďalšími vykonanými dôkazmi," konštatovala prokurátorka.

Mikuláš Č. si odpykáva doživotie za šesť vrážd vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia v Ilave. Na otázku, prečo stojí znova pred súdom za ďalšiu vraždu, keď už vyšší trest dostať nemôže, Sokirková reagovala, že každý poškodený má právo, aby jeho vec bola objasnená a majú na to nárok aj príbuzní.

Kostrové pozostatky Imricha Oláha objavila polícia až v októbri 2005 pri Hrochoti v Banskobystrickom okrese. Podľa obžaloby mal Mikuláš Č. po vzájomnom dohovore s Karolom K., spoločne s komplicmi Karolom Sz., Milošom P. a Andrejom A., v prítomnosti ešte ďalších osôb, obzvlášť surovým spôsobom uškrtiť Oláha káblom od počítača. Motívom vraždy mala byť obava, že ho Oláh zlikviduje.

Pojednávanie pokračuje začiatkom februára 2015, vtedy by mal prísť na súd vypovedať aj František Salinger, považovaný za údajného bosa žilinského podsvetia. Od osobného výsluchu na doživotie odsúdeného Tibora Polgáriho, hlavného aktéra a vodcu leopoldovskej vzbury väzňov, obhajoba upustila.