Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Divadelná obec sa dnes rozlúči s hercom Mikulášom Onufrákom

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na scéne zvolenského divadla vytvoril vyše 100 postáv. Predstavoval typ univerzálneho herca, pretože v sebe spájal temperament, zmysel pre humor i vnútornú citovú polohu.

Zvolen 7. apríla (TASR) - Na zvolenskom cintoríne sa dnes popoludní uskutoční posledná rozlúčka s hercom a dlhoročným členom činohry Divadla J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene Mikulášom Onufrákom. Umelec zomrel 4. apríla vo veku 74 rokov. TASR informovalo vedenie DJGT.

Mikuláš Onufrák sa narodil v roku 1941 v rusínskej obci Habura v okrese Medzilaborce. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením národného umelca Andreja Bagara. Po absolvovaní štúdia sa v roku 1964 stal členom DJGT vo Zvolene. Okrem herectva sa venoval aj recitovaniu a prednesu poézie, osvedčil sa aj ako ľudový rozprávač. Účinkoval v niekoľkých filmoch a televíznych inscenáciách, napríklad vo filme Kosenie Jastrabej lúky, Úsmev diabla či v televíznom seriáli Alžbetin dvor.

Na scéne zvolenského divadla vytvoril vyše 100 postáv. Predstavoval typ univerzálneho herca, pretože v sebe spájal temperament, zmysel pre humor i vnútornú citovú polohu.

Talent M. Onufráka potvrdili kritici, ale najmä živý ohlas niekoľkých generácií divákov. K tým sa priblížil aj vďaka mnohým podujatiam a akciám. Absolvoval vyše 2000 vystúpení cez Slovkoncert, estrády i vážne koncerty s opernými spevákmi, konferoval Alexandrovcov, Východnú, Detvianske slávnosti. Päť rokov pôsobil aj ako umelecký šéf zvolenského divadla.

K výrazným Onufrákovým postavám patrili Charley z komédie Charleyho teta, Ivánuška z Fonvizinovho Brigadiera, poručík Edmundo z Fredrovej komédie Dámy a husári, básnik Jelenský z Palárikovho Inkognita, Viktor v Rozovovej Situácii, Pavol v Záhradníkovom Sóle pre bicie, Miki v Solovičom Meridiáne, Daniel v Kočanovom Kastelánovi, Janko v Tajovského Hrdinovi. K posledným inscenáciám, v ktorých ho diváci mohli vidieť pred odchodom do dôchodku, boli Husári, Cigáni idú do neba, Naše mestečko a Hraj, noha a ty, druhá tancuj.

Jeho životná tvorba bola ocenená v roku 2012 Cenou Literárneho fondu za celoživotné dielo. Domovské Divadlo J. G. Tajovského mu udelilo v roku 2011 Cenu Čestný motýľ za celoživotnú tvorbu a prínos pre DJGT.