Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Betlehemci dnes zabávali Lomčanov i návštevníkov obce

Pastierske hry vianočné dnes zabávali obyvateľov i návštevníkov obce Lom nad Rimavicou v okrese Brezno.tento rok predviedlo zvyky klaňania sa narodenému Ježiškovi deväť zoskupení zo širšieho okolia. Foto: TASR/Ján Siman

Prehliadku betlehemských súborov zorganizovali v obci po 14. raz.

Lom nad Rimavicou 28. decembra (TASR) - Pastierske hry vianočné dnes zabávali obyvateľov i návštevníkov obce Lom nad Rimavicou v okrese Brezno.

Ako pre TASR povedal organizátor podujatia Ľudovít Kubiš, tento rok predviedlo zvyky klaňania sa narodenému Ježiškovi deväť zoskupení zo širšieho okolia. Prehliadku betlehemských súborov zorganizovali dnes po 14. raz. Tradície pastierskych koledníkov sa udržali najmä vo vrchárskych regiónoch, kde s betlehemom chodia počas Vianoc dodnes.

"Ten základ je tam u všetkých rovnaký. Betlehemci majú svoje tradičné obsadenie jednotlivých postáv. Sú tam pastieri, bača, Kubo, ale napríklad na Čiernom Balogu je to aj postava Ivana. Aj samotné predstavenia sú podobné. Základom je klaňanie sa narodenému Ježiškovi. Odlišnosti sú už potom v detailoch," vysvetlil Kubiš.
Pastierske hry vianočné dnes zabávali obyvateľov i návštevníkov obce Lom nad Rimavicou v okrese Brezno.tento rok predviedlo zvyky klaňania sa narodenému Ježiškovi deväť zoskupení zo širšieho okolia. Prehliadku betlehemských súborov zorganizovali dnes po 14. raz. Tradície pastierskych koledníkov sa udržali najmä vo vrchárskych regiónoch, kde s betlehemom chodia počas Vianoc dodnes. Lom nad Rimavicou 28. decembra 2013.
Foto: TASR/Ján Siman

Betlehemci si dnes v Lome na Rimavicou museli poradiť s veterným počasím, blatom a ľadom. Napriek počasiu však stihli dobrú náladu rozdávať medzi ľuďmi aj mimo svojich vystúpení. "Za tie roky, čo to organizujeme, sme mali počasie krásne biele, ale aj takéto zablatené. Chceli sme vyplniť to povianočné a predsilvestrovské obdobie a čo najdlhšie udržať tú vianočnú atmosféru medzi ľuďmi. Takto sa predstavia tak naši, ale aj betlehemci z iných obcí širokej verejnosti a zachová sa tak aj naša pastierska tradícia," dodal organizátor podujatia.