Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V Krupine oslavujú 100 rokov od vzniku prvého ochotníckeho divadla SR

Ilustračná foto. Foto: TASR

Prvé základy slovenského ochotníckeho divadla v Krupine položil Slovenský spolok v roku 1919.

Krupina 16. januára (TASR) - Storočnicu od vzniku prvého slovenského ochotníckeho divadla v Krupine si v týchto dňoch pripomínajú tamojší divadelníci z Divadelného ochotníckeho súboru (DOS) Braxatoris. V priebehu januára a februára uvedú sériu piatich divadelných predstavení, z toho budú tri reprízy krupinského súboru, jedno hosťovské predstavenie Ľubeľského ochotníckeho divadla Kolomana Ondreja Urbana a oslavy zavŕšia vlastnou premiérou.

Ako informuje webová stránka mesta, už 9. januára uviedol DOS Braxatoris na javisku domovskej scény kina Kultúra hru Jána Makáriusa s názvom Hra je hra. V stredu to bude ďalšia hra z repertoáru - Komisárka od Cypriána Modranského. Ľubeľské ochotnícke divadlo sa predstaví v stredu 30. januára s hrou Raya Cooneyho Prachy !.

Domáci ochotníci sa predstavia opäť v stredu 6. februára s reprízou hry Luigiho srdce a oslavy zavŕšia 16. februára premiérou hry Antonína Prochádzku Kľúče na nedeľu. Režijne sa pod ňu podpísal nestor krupinského ochotníckeho divadla Stanislav Siebenstich.

Prvé základy slovenského ochotníckeho divadla v Krupine položil Slovenský spolok v roku 1919. Mládež združená v tomto spolku naštudovala hru Františka Urbánka Strýdža zpod Hája. Jej premiéru uviedli 16. februára 1919 na javisku dvorany mestského hotela. "Početné publikum uvítalo tento počin krupinských ochotníkov s veľkým nadšením. Vstupenky na predstavenie boli za poldruha hodiny vypredané," píše sa na stránke mesta.