Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotleba poslancom vysvetľoval, ako je to s peniazmi od zamestnancov

Marian Kotleba (ĽSNS) počas tlačovej konferencie po zvolení za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja v 2. kole volieb predsedov samosprávnych krajov. Banská Bystrica, 24. novembra 2013. Foto: TASR/Dušan Hein

Predseda BBSK sa hotuje vystúpiť v NR SR z pozície šéfa župy.

Banská Bystrica 19. decembra (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba sa dnes na zasadnutí krajských poslancov v Banskej Bystrici musel vyjadriť k medializovaným informáciám, podľa ktorých mu nominanti na akomkoľvek mieste v rámci BBSK musia na účet v banke posielať 20 percent zo svojho platu. Údajne tak robia ľudia pracujúci na úrade či zamestnanci regionálnej správy ciest. Do programu rokovania to navrhla predsedníčka najsilnejšieho poslaneckého klubu SMER-SD, KDH v zastupiteľstve Ľubica Laššáková.

"Poslanci mali prirodzenú potrebu poznať moje stanovisko a bol som rád, pretože keď som si článok prečítal, zostal som prekvapený. Odvádzanie peňazí je jedna vec, ale tam boli ešte vážnejšie veci, že my niekoho vydierame, tak to je sila, že mne stačí ukázať prstom, aby chlapci z vrátnice niekoho zbili, tak to je už za hranicou," reagoval Kotleba, ktorý v tomto smere podnikne právne kroky.

Ako pripomenul, osem rokov robil vyhadzovača v podniku a za ten čas nikoho nezbil, vždy sa to vraj dalo vyriešiť debatou alebo dohodou. "Naopak, to mňa aj s matkou dobili a polícia to doteraz neobjasnila. Mne a mojim priateľom päťkrát podpálili autá a doteraz ani jedna z afér nebola objasnená," zdôraznil Kotleba.

Podľa neho účelom článku bola snaha poškodiť jeho meno, "keď sa už Kotlebu nepodarilo namočiť do podozrivých zmlúv a kšeftov". Rovnako snaha vytiahnuť témy, ktorými sa niekto snaží prekryť iné témy v spoločnosti, o ktorých sa hovorí, ako napríklad úvahy o predčasných voľbách.

Ako predseda BBSK ďalej vysvetlil, sú ľudia, čo mu posielajú peniaze, aby ho podporili, napríklad v politickej činnosti.

"Ak vám ľudia posielajú peniaze ako dar, tak to robia z vlastného presvedčenia a iniciatívy. Robili to v minulosti a aj teraz, tým všetkým sa chcem za to poďakovať, lebo to považujem za prejav, že mi veria. Sú medzi nimi aj niektorí zamestnanci úradu. Ja s tým nemám problém to priznať. Ale za totálny nezmysel považujem, že by to mal niekto robiť pod hrozbou vyhadzova," objasnil Kotleba.

Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes zrušilo svoje uznesenie, ktorým na ostatnom zasadnutí v Rimavskej Sobote zaviazalo predsedu BBSK Mariana Kotlebu, aby vystúpil v NR SR. Témou jeho prejavu mala byť zlá sociálna a ekonomická situácia v okrese Rimavská Sobota, ktorý dlhodobo trpí vysokou mierou nezamestnanosti cez 30 percent. Krajskí poslanci si od jeho vystúpenia sľubovali, že NR SR a vláda začnú seriózne riešiť problémy tohto okresu.

Ako však dnes vysvetlil poslanec NR SR a zároveň aj krajský poslanec Michal Bagačka (Smer-SD), uznesenie o vystúpení Kotlebu v parlamente je nevykonateľné, a preto ho navrhol zrušiť. "Rokovací poriadok NR SR hovorí, že iní významní predstavitelia v rámci Slovenska alebo zahraničia vystúpia len na základe pozvania Národnej rady SR alebo predsedu NR SR a po schválení parlamentom. Podľa môjho názoru v tomto momente je uznesenie nevykonateľné," objasnil Bagačka. Na otázku TASR, či o tom nevedel na poslednom zasadnutí krajského parlamentu, reagoval: "Vedel som, že to nie je úplne v poriadku, preto som sa hlasovania zdržal."

Ako tiež dodal, on ako poslanec NR SR v tomto smere nebude nič na parlamentnej pôde iniciovať. "Môj osobný názor je, že vystúpenie pána Kotlebu by bolo zbytočné, pretože situáciu by to neriešilo. NR SR nie je výkonným orgánom," uzavrel Bagačka.

Kotleba by uznesenie krajského parlamentu chcel splniť a v Národnej rade vystúpiť. "Zatiaľ je v platnosti pôvodné uznesenie. Ešte neviem, či toto nové podpíšem. Sám si naštudujem, ako to je a počkám aj na výklad právneho oddelenia. Ak nebude možnosť, tak to nebudem siliť. Nechcel som vystúpiť len okolo Rimavskej Soboty, ale aj Revúcej. Oba okresy sú tak podobné sociálnymi problémami a nízkou úrovňou života, že poslanci NR SR by sa už tým mali zaoberať," zdôraznil Kotleba.