Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Kľak a Ostrý Grúň si pripomenú obete krvavej masakry

Vojaci čestnej stráže kladú vence počas spomienkovej slávnosti pri príležitosti 72. výročia vypálenia obce Kľak, archívna snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Len pred niekoľkými mesiacmi zomrela vo veku 83 rokov posledná účastníčka masakry Anna Nováková.

Kľak/Ostrý Grúň 13. januára (TASR) - Obyvatelia obcí ležiacich pod Vtáčnikom si aj tento rok pripomenú obete udalostí z januára 1945, kedy boli obce Kľak a Ostrý Grúň za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v tomto pohorí počas Slovenského národného povstania vypálené a zavraždených tu bolo 148 obyvateľov.

Pietne spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 73. výročia týchto udalostí sa uskutoční 21. januára. Program sa začne v Ostrom Grúni svätou omšou v miestnom kostole za obete vypálenia, pokračovať bude zrazom účastníkov pred obecným úradom. Po ňom sa sprievod poberie k pamätníku, kde budú položené vence a uskutoční sa pobožnosť za zosnulých.

Ako informujú obce na svojich internetových stránkach, zhromaždenie sa potom presunie do Kľaku, kde sa pietny akt kladenia vencov aj s príhovormi uskutoční pri pamätníku fašistami umučených občanov a partizánov.

Len pred niekoľkými mesiacmi zomrela vo veku 83 rokov posledná účastníčka masakry Anna Nováková. Udalosti prežila ako desaťročná s priestrelom nohy. Nováková bola pravidelnou účastníčkou pietnych spomienkových zhromaždení, ktoré sa vo vypálených obciach každoročne konajú.