Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Horehronská metropola bude krajšia a zelenšia aj vďaka eurofondom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Okrem izolačnej zelene postupne pribudnú prvky drobnej architektúry, ako lavičky, stoličky či odpadkové koše.

Brezno 19. augusta (TASR) – V centre horehronskej metropoly Brezno pribúdajú záhony, ktoré majú plniť nielen estetickú, ale predovšetkým izolačnú a termoregulačnú funkciu. Mesto v týchto dňoch pristúpilo k realizácii projektu regenerácie zelene. Informoval o tom v pondelok brezniansky magistrát.

"Na tento projekt sa nám podarilo získať 160.000 eur z eurofondov s päťpercentnou spoluúčasťou z našej strany. Verím, že už po lete budeme môcť prechádzať opäť jednou z krajších ulíc v meste," konštatoval primátor Brezna Tomáš Abel. Okrem izolačnej zelene postupne pribudnú prvky drobnej architektúry, ako lavičky, stoličky či odpadkové koše.

Mnohé samosprávy siahajú po riešeniach, ktoré majú zmierniť dosahy globálneho otepľovania a zlepšiť mikroklimatické podmienky na život ich obyvateľov a návštevníkov. V Brezne má k tomu prispieť projekt Regenerácia obytnej zelene na Ulici Fraňa Kráľa, ktorý umožní obnovu, ošetrenie a ochranu už jestvujúcej zelene, výsadbu novej, a tým aplikovanie opatrení na zníženie prašnosti i hluku na frekventovanej ulici.

Ide o pilotný projekt, ale podľa slov primátora rozhodne nie o posledný v tomto roku. "Máme ich spracovaných viacero, v rámci regenerácie vnútroblokov nás čakajú ďalšie štyri projekty v Margitinom parku, na uliciach 9. mája, Malinovského a ŠLN. Veríme, že ich realizácia urobí naše mesto opäť krajším," dodal primátor.