Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Najčastejšou príčinou požiarov v Banskobystrickom kraji sú sadze

Ilustračné foto. Foto: TASR - Edmund Őrzszik

V uplynulom vykurovacom období najviac horelo v okrese Rimavská Sobota (22), o prípad menej mal okres Brezno a najmenej okres Poltár (3).

Banská Bystrica 8. októbra (TASR) – Vyhorenie sadzí v komíne (101 prípadov) bolo najčastejšou príčinou vzniku požiarov v bytovom hospodárstve počas vykurovacej sezóny 2017/2018, teda od vlaňajšieho septembra do konca mája tohto roka. Na území Banskobystrického kraja vzniklo celkovo 141 požiarov s priamou škodou 362.900 eur. Zomrela pri nich jedna osoba v okrese Rimavská Sobota a štyri utrpeli zranenia v okresoch Banská Bystrica, Brezno a Krupina. Informoval o tom v pondelok riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici Dušan Sľúka.

V uplynulom vykurovacom období najviac horelo v okrese Rimavská Sobota (22), o prípad menej mal okres Brezno a najmenej okres Poltár (3). Najvyššie materiálne škody vznikli pri požiaroch v Breznianskom okrese (179.300 eur) a najnižšie v Poltárskom (100 eur).

Podľa Sľúku KR HaZZ ide v rámci preventívno výchovného pôsobenia dôraznejšie osloviť občanov kraja, aby sa minimalizovala požiarovosť v tomto vykurovacom období. Podobne postupovalo aj v prípade vypaľovania suchých tráv a porastov.

"Nastavili sme latku vysoko, využili všetky možnosti, ako ľudí informovať, že vypaľovanie suchých tráv a porastov je porušovanie zákona a výsledok sa v tomto jarnom období dostavil," zdôraznil Sľúka s tým, že poveternostné podmienky boli podobné ako vlani a aj v porovnaní s ostatnými krajmi počet požiarov spôsobených vypaľovaním trávy v Banskobystrickom kraji výrazne poklesol.

Ak sa v období január až apríl 2017 stalo 282 požiarov, pri ktorých zomrela jedna osoba, tak počas rovnakého obdobia 2018 to bolo 90 a usmrtený nebol nikto. V minulom roku priame škody dosiahli 14.620 eur, v tomto 3440 eur.

Letáky o zákaze vypaľovania suchých tráv viseli napríklad na obecných výveskách, masívne o tom informovali miestne weby, tlač, rozhlas a dokonca ich adresovali aj na fary.