Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Čínania kupujúci český ŽĎAS chcú so ŽP Podbrezová posilniť export

Ilustračné foto. Foto: TASR

Noví investori a doterajší majiteľ spoločnosti majú tiež záujem spolupracovať v rámci výskumu a vývoja.


Podbrezová 31. marca (TASR) – Spoločnosť CEFC China Energy Company Limited spolu s významnou čínskou bankou Hengfeng Bank kupujú strojárenský podnik ŽĎAS v Ždiari nad Sázavou. Obe spoločnosti tak robia prostredníctvom fondu Shanghai HENGFENG-CEFC Industrial Equipment Investment Holdings, ktorý založili pre investície predovšetkým do priemyselných podnikov. Spolu s doterajším vlastníkom spoločnosťou Železiarne Podbrezová (ŽP), navyše plánujú posilniť aktivity a export. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení ŽP, Podbrezová, a. s., a CEFC. TASR ho dnes poskytol podpredseda predstavenstva a ekonomický riaditeľ ŽP Marian Kurčík. Spoločnosti potvrdili akvizíciu v stredu (30. 3.) a dnes v Prahe.

"Sme radi, že vstupom do spoločnosti ŽĎAS môžeme nadviazať na úspešnú tradíciu českého strojárenstva, ktoré je svojou kvalitou známe po celom svete. Naším prianím je strojárenský podnik s viac ako 2500 zamestnancami úspešne rozvíjať a zaistiť preň nové zákazky," uviedol prezident CEFC Chan Chauto.

Ako sa ďalej konštatuje vo vyhlásení, novozaložený fond Shanghai HENGFENG-CEFC Industrial Equipment Investment Holdings sa zameriava na majetkové vstupy do vybraných spoločností a ďalšie investície v priemysle. Vstup silných partnerov, akými sú CEFC a Hengfeng Bank, pomôže udržať zamestnanosť, výrobný sortiment, zlepšovať technickú úroveň a konkurencieschopnosť nielen samotnej firmy v Ždiari nad Sázavou, ale tiež jej dcérskej spoločnosti Těžké Strojírenství (TS) Plzeň. Zároveň podporia ďalší rozvoj now-how oboch podnikov.

"Vstup do spoločnosti ŽĎAS zapadá do investičnej stratégie CEFC v Európe, v ktorej je jednou z našich šiestich zásadných, dôležitých oblastí priemysel. Navyše, vždy, keď vstupujeme do partnerstva, myslíme na širší rozsah spolupráce a v prípade ŽĎAS sa nám otvára veľmi široký potenciál," konštatovala Marcela Hrdá, výkonná viceprezidentka CEFC Group (Europe) Company.

Z vyhlásenia vyplýva tiež, že strategický investor umožní spoločnosti udržať si významné postavenie na európskych a svetových trhoch a zvýšiť podiel exportu výrobkov spoločnosti ŽĎAS a TS Plzeň.

Noví investori a doterajší majiteľ spoločnosti majú tiež záujem spolupracovať v rámci výskumu a vývoja v odvetviach hutníctvo a strojárenstvo, ako aj v oblasti predaja náhradných dielov a polotovarov vyrábaných spoločnosťou ŽĎAS v oblasti predaja ohňovzdorných materiálov a ďalších produktov vyrábaných spoločnosťami zo skupiny Železiarne Podbrezová, a. s.

Holdingová štruktúra európskej skupiny CEFC Group (Europe) Company má šesť základných investičných oblastí - financie, energetiku, priemysel, cestovný ruch, e-commerce a zdravotníctvo. V Českej republike je CEFC napríklad majoritným vlastníkom skupiny Pivovary Lobkowicz, vstúpila tiež do spoločností Travel Service, J&T, Empresa Media, Médea Group, investovala tiež do niekoľkých nehnuteľností vrátane budovy bývalej Živnobanky v centre Prahy. Je väčšinovým vlastníkom futbalového klubu SK Slavia Praha.