Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Bystrická hodinka bude o histórii a živote židovskej komunity

Foto: TASR

Rozprávať bude Lucia Sotáková z Múzea SNP a špeciálny hosť Alica Frühwaldová.


Banská Bystrica 18. októbra (TASR) – Kto boli banskobystrickí Židia, čo si prežili počas druhej svetovej vojny a čo nám zanechali, na to zodpovie októbrová Bystrická hodinka, ktorá sa uskutoční vo štvrtok (19.10.) o 17.00 h v Národnom dome. Rozprávať bude Lucia Sotáková z Múzea SNP a špeciálny hosť Alica Frühwaldová. Vstup je voľný. TASR o tom informovala Diana Vigašová z Banskobystrického okrášľovacieho spolku, ktorý stretnutie organizuje.

"V prednáške sa budem venovať skrátenej histórii pôsobenia židovskej komunity ako významnej súčasti multikultúrnej podoby mesta Banská Bystrica. Chcem spomenúť významných banskobystrických židovských spoluobčanov, hospodársky vplyv Židov na rozvoj mesta, možnosti ich kultúrnych a náboženských prejavov - škola, synagóga, športové hry Makabi a podobne. Prejdem aj do moderných dejín, medzivojnové obdobie a Banská Bystrica či riešenie židovskej otázky počas rokov druhej svetovej vojny," priblížila Sotáková.

"Spoznať, pochopiť aj sa poučiť – to je cieľom našich netradičných stretnutí Banskobystričanov, ktoré sa od novembra 2015 konajú každý tretí týždeň v mesiaci. Bystrickú hodinku organizujeme pre milovníkov histórie, ale i pre tých, ktorí si chcú v legendárnom Národnom dome posedieť s priateľmi len tak pri káve a dozvedieť sa niečo nové z histórie svojho mesta," dodala Vigašová.