Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Barborskú cestu otvoria 1. mája v B. Bystrici, spája banské mestá

Na snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici Foto: TASR/Branislav Račko

Spája bývalé banské mestá a jeho cieľom je ukázať turistom jedinečné historické a zemepisné zaujímavosti na trase dlhej asi 150 kilometrov.

Banská Bystrica 7. apríla (TASR) – V Banskobystrickom kraji štartuje nový produkt cestovného ruchu v oblasti pútnického turizmu pod názvom Barborská cesta. Spája bývalé banské mestá a jeho cieľom je ukázať turistom jedinečné historické a zemepisné zaujímavosti na trase dlhej asi 150 kilometrov. Ako pre TASR uviedla Oľga Slobodníková z občianskeho združenia Terra Montanae, ktoré stojí za vznikom Barborskej cesty, jej slávnostné otvorenie sa chystá 1. mája, presne na poludnie, v centre Banskej Bystrice.

Trasa Barborskej cesty spája slávne banské mestá - Banskú Bystricu, Kremnicu, Banskú Štiavnicu i Zvolen. Na mape vytvára siluetu sv. Barbory, patrónky baníkov.

"Spojili sme miesta a lokality týkajúce sa baníctva, histórie, pútnických miest, geografických a kultúrnych zaujímavostí. Na trase Barborskej cesty sú obce, dedinky, špecifické zvláštnosti, ktoré chceme domácim i zahraničným návštevníkom ukázať a zároveň tým chceme prispieť k rozvoju miest a obcí," vysvetlila Slobodníková.

Cesta bude určená pre peších turistov i cykloturistov. Návštevníkov udrží v banskobystrickom regióne minimálne týždeň. Dá sa prejsť za sedem až osem dní s prenocovaním v ubytovacích zariadeniach. Na trase má byť 29 zastavení, čo súvisí so sv. Barborou, ktorá v tomto veku umrela.