Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica sa poradí s občanmi, ako riešiť nedostatok parkovania

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Situáciu by zlepšili aj parkovacie domy, no pre mesto sú investične veľmi nákladné, a preto sa usiluje nájsť investorov.

Banská Bystrica 24. marca (TASR) – Vedenie banskobystrického magistrátu mieri na sídliská medzi obyvateľov, aby s nimi prebralo, ako vylepšiť parkovaciu politiku v častiach mesta, kde žijú. Na večerné sídliskové stretnutia môže prísť ktokoľvek vyjadriť svoj názor.

"Lokality, kde medzi sebou Banskobystričania denne "bojujú" o parkovacie miesta, eviduje samospráva dlhodobo. Odborné útvary Mestského úradu (MsÚ) v Banskej Bystrici preto spracovali štúdiu statickej dopravy, ktorá hovorí o konkrétnych zámeroch a rôznych alternatívach parkovania v jednotlivých mestských častiach," uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Na verejnom prerokovaní parkovacej politiky sa zúčastní primátor Ján Nosko, 1. viceprimátor Jakub Gajdošík, ako aj odborníci na dopravu z oddelenia územného rozvoja mesta a architektúry MsÚ či dopravnej komisie poslaneckého zboru. Prvé stretnutie bude 30. marca na sídlisku Sásová v objekte Základnej školy (ZŠ) na Sitnianskej, potom 11. apríla na Fončorde v ZŠ Moskovská a 14. apríla na sídlisku Radvaň v priestoroch ZŠ Radvanská. Všetky stretnutia sa začínajú o 18.00 h.

Podľa magistrátu najrýchlejším spôsobom, ako vytvoriť nové parkovacie miesta, je zmena organizácie dopravy. "Situácia s parkovaním sa výrazne vylepšila zjednosmernením Sitnianskej ulice v Sásovej a Slnečnej i Viestovej ulice na Fončorde. Počet parkovacích miest sa môže zvýšiť aj zavedením zákazu parkovania dodávok na sídliskách a zmenou parkovania vozidiel z pozdĺžneho státia na šikmé," priblížila Sekerešová.

Samospráva počíta aj s výstavbou nových parkovacích plôch a na tento účel zriadila parkovací fond. Táto položka sa do mestského rozpočtu dostala po prvý raz vlani. Príjmom fondu sú všetky výťažky z plateného parkovania.

"V tomto roku mesto plánuje výstavbu 120 parkovacích miest na Rudohorskej ulici v Sásovej a tiež vybudovanie parkoviska na Povstaleckej ulici v Podlaviciach," dodala v tejto súvislosti hovorkyňa primátora.

Situáciu by zlepšili aj parkovacie domy, no pre mesto sú investične veľmi nákladné, a preto sa usiluje nájsť investorov.