Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica má tri prístroje, ktorými laici zachránia ľudský život

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prístroj pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus.

Banská Bystrica 18. apríla (TASR) – Po Základnej škole na Ďumbierskej ulici a autobusovej stanici v Banskej Bystrici pribudol prístroj na záchranu ľudského života už aj vo vestibule mestského úradu. Týmto frekventovaným priestorom prejdú počas pracovných dní stovky ľudí. Spoločnosť Falck síce na jeho použitie v týchto dňoch zaškolila zamestnancov magistrátu, ale automatickým externým defibrilátorom (AED) dokážu zachrániť ľudský život i laici bez školenia. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

AED dokáže pri zlyhaní srdca obnoviť jeho činnosť a tým zvýšiť šance na záchranu ľudského života.

"Prístroj pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus," priblížil Ernest Caban zo spoločnosti Falck. "Prostredníctvom hlasových povelov v slovenskom jazyku riadi postup podávania prvej pomoci nevyhnutnej pred príchodom záchrannej služby. Po priložení elektród na hrudník je schopný samostatne vyhodnotiť potrebu použitia na obnovu rytmu srdcovej činnosti. V prípade, že to je nutné, použije elektrický výboj na jeho obnovu," dodal.

"Ako lekár viem, že každá minúta pri záchrane života človeka je nesmierne dôležitá. Som rád, že sa nám podarilo nastaviť so spoločnosťou Falck kvalitnú spoluprácu nielen na podujatiach organizovaných v rámci Európskeho mesta športu, ale aj mimo nich. Verím, že defibrilátory umiestnené vo vestibule mestského úradu či na autobusovej stanici nebudeme musieť využívať často, a ak áno, zachránia druhým život," zdôraznil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.