Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Akademici vzdajú hold slávnej Baníckej akadémii, prvej svojho druhu

Ilustračné foto. Foto: TASR

Banícku akadémiu založila v roku 1762 panovníčka Mária Terézia svojím dekrétom. Podľa dostupných historických údajov bola táto vysoká škola prvá svojho druhu na svete.

Banská Štiavnica 9. októbra (TASR) - V Banskej Štiavnici vzdajú hold slávnej Baníckej akadémii, ktorú založila Mária Terézia. V piatok 12. októbra sa tu koná podujatie Akademici v Banskej Štiavnici.

Podujatie sa začne o 17. hodine slávnosťou pred historickou radnicou, pri keramickom reliéfe venovanom založeniu Baníckej akadémie. Ako informuje mesto na svojej internetovej stránke, pokračovať bude sprievodom, ktorý povedie do areálu pôvodných budov Baníckej a lesníckej akadémie. Tu bude pokračovať slávnosťami vo vestibuloch alma mater.

Banícku akadémiu založila v roku 1762 panovníčka Mária Terézia svojím dekrétom. Podľa dostupných historických údajov bola táto vysoká škola prvá svojho druhu na svete. K existujúcemu vzdelávaniu sa pridalo v 19. storočí lesníctvo, škola však naďalej prioritne slúžila ako zdroj vzdelanosti a nových poznatkov pre baníctvo.

V roku 1919 bola škola presťahovaná do Maďarska, čím sa ale jej história neskončila. Dodnes sa k jej tradíciám a odkazu hlási množstvo vysokých škôl nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku, Česku či Rakúsku.