Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

VIDEO: Odsúdení pomáhajú v Banskej Bystrici pri jarných prácach

Na snímke odsúdení z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Radvaň pomáhajú pri sezónnych komunálnych prácach v mestskom parku. Banská Bystrica, 4. apríla 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Spoluprácu si pochvaľuje tak magistrát ako aj samotní odsúdení, ktorí sa aspoň na pol dňa dostanú spoza mreží.

Banská Bystrica 4. apríla (TASR) – Mesto Banská Bystrica a Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES) aj túto jarnú sezónu využívajú pomoc väzňov, ktorí sedia za rôzne prečiny v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v časti mesta Kráľová. Spoluprácu si pochvaľuje tak magistrát ako aj samotní odsúdení, ktorí sa aspoň na pol dňa dostanú spoza mreží. Ich počet sa oproti vlaňajšku zdvojnásobil a v týchto dňoch ich vidieť v mestskom parku pri vyhrabávaní trávnikov od lístia a zbieraní odpadkov. Podľa harmonogramu sa postupne presunú do jednotlivých lokalít mesta, kde budú pomáhať pri kosení a hrabaní.

"Som rád, že po skúsenostiach z minulého roka nadväzujeme na spoluprácu, ktorá bola pozitívna a obojstranne prospešná. Mesto aj v tomto roku investovalo a finančne posilnilo ZAaRES sumou 140.000 eur na nákup a doplnenie novej techniky," konštatoval dnes primátor Ján Nosko. Dúfa, že kosenie a údržba zelených priestorov v meste bude aj vďaka nim lepšia ako vlani.

Z väzňov, ktorí si odpykávajú trest v Kráľovej, bude pomáhať pracovníkom ZAaRES desať až 20 odsúdených.



"Odviedli dobrú prácu už vlani, preto v projekte, ktorý bol vlani pilotný, pokračujeme. Požiadali sme ústav o navýšenie počtu väzňov. V parku sme odstránili poškodené a choré stromy, ktoré ohrozovali bezpečnosť okoloidúcich. Odsúdení ho teraz upratujú, hrabú lístie a budú sa podieľať na kosbách. Minulý rok pomohli pri údržbe zelene a aj pri výmene pieskovísk v škôlkach a na detských ihriskách. Bezpečnostné opatrenia samozrejme dodržiavame a konzultujeme ich s vedením ústavu," doplnil Ivan Šabo riaditeľ ZAaRES. Prvé kosenie mesta by malo začať v polovici apríla, všetko však závisí od počasia.

"Sú to väzni odsúdení za prečiny. Po komplexnom zhodnotení sú zaradení umiestňovacou komisiou na vonkajšie pracoviská. Vítame túto formu spolupráce a je naším cieľom, aby získali pracovné návyky. Po skončení trestu sa tak ľahšie adaptujú a jednoduchšie si nájdu prácu," vysvetlil Rastislav Kostoláni, riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica-Kráľová.

Hodinová pracovná odmena väzňov je 1,73 eura a podľa riaditeľa ústavu zarobené peniaze niektorí minú najmä v ústavnej predajni na nákup zákonom povoleného sortimentu alebo ich zasielajú rodinným príslušníkom na splatenie dlhov, pohľadávok či výživného.

Ako dnes pre médiá uviedol odsúdený Milan zo Spišskej Novej Vsi, ktorý si odsedel už 21 mesiacov a do konca trestu mu zostáva ešte päť, podobné práce vníma ako prípravu na "civil". "Som na čerstvom vzduchu a rád, že som dostal dôveru, môžem niečo urobiť pre mesto a byť nápomocný," dodal väzeň, ktorý je povolaním tesár.