Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Centrum B. Bystrice opäť ožije svetelným divadlom i živým umením

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

Festival svetla a tieňa, ktorý potrvá do soboty (22.9.) do 23.00 h, patrí medzi najväčšie umelecké podujatia v Banskej Bystrici a rozohrá svetelné príbehy na viac ako 20 miestach.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) – V centre mesta pod Urpínom odštartuje v piatok (21.9.) veľké svetelné divadlo, ktoré sa bude niesť v znamení bubliny. Historické centrum Banskej Bystrice ožije svetelnými príbehmi, v ktorých svetlo a tieň oživia nehybné múry, ale i živé umenie. Štvrtý ročník dvojdňového multižánrového Festivalu svetla a tieňa sa začína o 19.00 h koncertom skupiny Campana Batucada na Námestí SNP a je súčasťou podujatí Európskeho roku kultúrneho dedičstva.

"Festival ponúka výnimočné projekty, v ktorých svetlo a tieň oživia múry a rozpovedia príbehy. Svetelné a audiovizuálne projekcie, videomappingy, interaktívne inštalácie so svetlom pre deti i dospelých, inšpiratívne a novátorské prepojenie svetla a módneho dizajnu vo výklade v Dolnej ulici, to všetko uvidia návštevníci podujatia. Na Hodinovú vežu si posvietia cyklisti. Diváci svojou pohybovou aktivitou, šliapaním na troch pripravených bicykloch, môžu ovládať videomapping s názvom Cyklotriptych. Novinkou tohto ročníka bude holografia na vodnú stenu pri malej železničnej stanici s témou dávneho či súčasného sveta skrytého vo vodách Hrona. Pri príležitosti 90. výročia Národného domu sa Asociácia kreatívcov tiež rozhodla vytvoriť priamo na fasáde tejto historickej budovy pohyblivé abstraktné svetelné obrazce v štýle Art Deco. Videomappingom bude rozjasnená cesta z temnoty na svetlo na kostole Sv. Alžbety v Dolnej ulici," priblížila riaditeľka festivalu a iniciátorka svetelného podujatia Dagmar Rajčanová.

Všetky festivalové lokality nájdu návštevníci na Námestí SNP, v Dolnej a Národnej ulici, pri Hrone, v areáli Múzea SNP a pred banskobystrickou Europou.

Festival svetla a tieňa, ktorý potrvá do soboty (22.9.) do 23.00 h, patrí medzi najväčšie umelecké podujatia v Banskej Bystrici a rozohrá svetelné príbehy na viac ako 20 miestach. Predstavia sa na ňom mladí kreatívni umelci z Talianska, Poľska, Maďarska, Českej republiky a Slovenska.

Organizátorom podujatia je občianske združenie TRAKT v spolupráci s mestom, Asociáciou kreatívcov, združením Za živa na amfiteátri, Múzeom SNP a spoločnosťou Via MRG. Patronát nad podujatím má primátor Ján Nosko.