Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica bude mať komunálnych voľbách sedem volebných obvodov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodli o tom poslanci na ostatnom zasadnutí mestského parlamentu.

Banská Bystrica 7. júla (TASR) – Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) určil v piatok (6.7.) deň konania komunálnych volieb na sobotu 10. novembra tohto roka. Voličov v meste pod Urpínom v nich čaká zmena. Hoci opäť budú rozhodovať o 31 poslancoch mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, ktorých počet sa nemení, zastupovať však budú namiesto doterajších štyroch sedem volebných obvodov (VO). Rozhodli o tom poslanci na ostatnom zasadnutí mestského parlamentu.

MsZ pôvodne rokovalo o štyroch VO pre volebné obdobie 2018 až 2022. Východ, a teda VO č. 1, mali tvoriť centrum a časti mesta Majer, Senica, Šalková a Uhlisko s ôsmimi poslancami, VO č. 2 – západ Fončorda, Podlavice, Skubín by zastupovalo deväť poslancov, VO č. 3 – sever by tvorili Jakub, Kostiviarska, Rudlová, Sásová a Uľanka s deviatimi zastupiteľmi a VO č. 4 – juh Iliaš, Kráľová, Kremnička, Pršianska terasa, Radvaň a Rakytovce s piatimi poslancami.

Dlhoročný poslanec MsZ Milan Smädo z Kremničky, okrajovej časti mesta, kedysi samostatnej obce, však prišiel s pozmeňujúcim návrhom a siedmimi VO, čo mali podporiť aj občianske rady. Mestský parlament sa s tým napokon stotožnil, a tak Banská Bystrica v tohtoročných komunálnych voľbách bude rozdelená do siedmich VO. To by podľa argumentov niektorých poslancov malo pomôcť udržať užší kontakt obyvateľov s poslancami a efektívnejšie presadzovať ich záujmy na pôde "malého" parlamentu.

Stred, teda centrum mesta, bude mať šesť poslancov, Majer, Uhlisko, Senica a Šalková dvoch, najväčšie sídlisko Sásová – Rudlová je samostatné a hájiť záujmy jeho obyvateľov budú deviati poslanci, časti mesta Jakub, Kostiviarska, Uľanka, Podlavice a Skubín majú zastupovať dvaja, samostatný VO Fončordu siedmi a rovnako samostatnú Radvaň traja. Za Iliaš, Kráľovú, Kremničku, Pršiansku terasu a Rakytovce budú v MsZ sedieť dvaja poslanci.

Podľa dôvodovej správy k 22. máju 2018 dosiahol počet obyvateľov Banskej Bystrice číslo 76.566. Podľa príslušného zákona od 50.001 do 100.000 obyvateľov môže mať zastupiteľstvo v takom prípade 19 až 31 poslancov.